Olivenolieeksperter taler ofte om polyfenoler og antioxidanter i forhold til de potentielle sundhedsmæssige fordele ved ekstrajomfru olivenolie. Det er så vigtigt at forstå forskellen mellem en polyfenol og en antioxidant, og hvilken rolle de spiller i vores helbred.

Olivenolieeksperter taler ofte om polyfenoler og antioxidanter i forhold til de potentielle sundhedsmæssige fordele ved ekstrajomfru olivenolie. Det er så vigtigt at forstå forskellen mellem en polyfenol og en antioxidant, og hvilken rolle de spiller i vores helbred.

Resumé

Antioxidanter er molekyler, der beskytter vores kroppe mod skader forårsaget af frie radikaler. Polyfenoler er en type antioxidant, der findes i overflod i ekstrajomfru olivenolie.
Oxidation og betydningen af antioxidanter
Mange af de frugter og grøntsager, vi forbruger, indeholder et stort antal forbindelser, der er kritiske for helbredet. En sådan type forbindelse er kendt som antioxidanter. Hvorfor er antioxidanter så vigtige for vores helbred? For bedre at forstå dette, skal du først forstå og værdsætte, hvordan vores kroppe producerer energi fra oxidationsprocessen.


Oxidation er en naturlig proces, som vores celler bruger til at skabe energi fra den ilt, vi inhalerer. Når der produceres energi i vores celler, produceres nogle iltmolekyler (kendt som iltfrie radikaler eller reaktive iltarter) som et biprodukt af disse processer. Disse iltfrie radikaler kan beskadige dine celler og DNA, når du er i høj koncentration.

Kontinuerlig skade af iltfrie radikaler, ofte kaldet oxidativ stress, kan føre til forskellige tilstande, herunder:

 • Forskellige former for kræft
 • Kardiovaskulær sygdom
 • Diabetes
 • Osteoporose
 • Alzheimers sygdom
 • Demens
 • Rynker forbundet med alder

Desværre forbedres produktionen af disse skadelige kemikalier undertiden af det miljø, vi lever i. Flere livsstils-, stress- og miljøfaktorer, der er påvist at øge produktionen af iltfrie radikaler, inkluderer (men er ikke begrænset til):

 • Cigaretrøg
 • Alkoholforbrug
 • Højt blodsukkerniveau
 • Luftforurening
 • Høj indtagelse af flerumættet fedt
 • Overdreven eksponering for ultraviolet stråling
 • Forskellige bakterielle eller virale infektioner
 • Antioxidantmangel

Så hvordan passer antioxidanter ind i den store plan for vores kroppe og vores helbred?

Antioxidanter er kemikalier, der vides at være ”molekylære scavengers”, der hjælper med at neutralisere iltfrie radikaler og således forhindre oxidativ stress i at forekomme. Der er hundreder af kendte antioxidanter, hvoraf nogle vi spiser i vores daglige diæter:

 • A-vitamin
 • C-vitamin
 • E-vitamin
 • Selen
 • Mangan
 • Carotenoider
 • Og POLYFENOLER!

Hvad er en polyfenol, og hvordan er den relateret til antioxidanter?
Polyfenoler er en type antioxidant produceret af planter typisk til forsvar for ultraviolet stråling eller fremmede patogener, der kan true plantens generelle helbred. Polyfenoler forsyner også vores sanser med den bitterhed, lugt, farve og smag, vi opfatter, når vi spiser specifikke fødevaretyper, især frugter og grøntsager. (2)
Polyfenoler er af stor interesse for forskere og ernæringseksperter både for deres antioxidantfunktioner og til forebyggelse af forskellige sygdomme. Området polyfenolforskning og specifikt mekanismen for deres antioxidantfunktioner er stadig et meget frugtbart område af videnskabelig forskning. En type polyfenol af interesse for denne særlige diskussion er olivenpolyfenoler.

Polyfenoler i olivenolier

Olivenolie, en olie, der vides at være rig på enkeltumættede fedtstoffer og polyfenoler, er en nøglekomponent i mange diæter (inklusive middelhavsdiæt). I ekstrajomfru olivenolier er de fleste antioxidanter og polyfenoler til stede, og afhængigt af mængden af polyfenoler kan det påvirke smag af olivenolien. På grund af sin højere koncentration af polyfenoler er ekstrajomfru olivenolie mere smagfuld end almindelig olivenolie. (3) Polyfenol indhold i oliven kan påvirkes af en række faktorer, der inkluderer:

 • Klima, hvor dyrket (relateret til højde, nedbørsmængder og overrislingsmængde)
 • Frugtens modningstrin
 • Frugtudbytte pr. træ
 • Ekstraktionsbetingelser for polyfenoler
 • Brugt tid på opbevaring og opbevaringsbetingelser


Mens der er mange typer olivenpolyfenoler, har meget af forskningen til dette punkt fokuseret på tre typer:

 • Hydroxytyrosol, en phenolforbindelse, der findes i olivenolie, er blevet identificeret som en af de stærkeste antioxidanter, der findes i olivenolie og kan hjælpe med at reducere risikoen for at udvikle diabetes type 2. (1)
 • Oleuropein, en anden antioxidant polyphenol, der findes i olivenolie, har også vist sig at være ret effektiv til eliminering af forskellige bakterier og vira, der inficerer mennesker. (1)
 • Det antydes, at Oleocanthal har antiinflammatoriske og antioxidantvirkninger, der ligner handlingerne af ibuprofen, og kan derfor medvirke til at mindske sværhedsgraden af flere kroniske inflammatoriske sygdomme. (4)
 • Tidligere undersøgelser har også demonstreret, at disse polyfenoler fra extrajomfru olivenolier (og ikke solsikkeolie) beskytter mod koronar hjertesygdom ved at forhindre oxidation af det kolesterolbærende molekyle kendt som et lipo protein med lav densitet. (5)

Hvad sker der med polyfenoler, når vi laver mad?

Ved madlavning med ekstrajomfru olivenolie kan forskellige kulinariske metoder reducere mængden af polyfenoler i grøntsager (herunder kartofler, auberginer, tomater og græskar). Det meste af dette tab skyldes mere temperaturen, som den ekstrajomfru olivenolie koges til i stedet for den tid, der bruges til madlavning. (6) Heldigvis går ikke alle polyfenoler og deres antioxidantfunktioner tabt. Undersøgelser har vist, at disse polyfenoler typisk vandrer fra olivenolie til grøntsager, der koges effektivt; Det anbefales, at olivenolie tilsættes alle grøntsager som en del af din måltidsforberedelse for at få en diæt rig på polyfenoler. (8) Det er også vigtigt at bemærke, at selvom nogle fejlagtigt mener, at du ikke bør lave mad med ekstrajomfru olivenolie, har den vist sig at være en af de mest stabile madolier. (7)


Konklusion

Fordelene ved at konsumere naturlige plantepolyfenoler har været kendt i lang tid. Undersøgelser antyder, at disse polyfenoler kan reducere sygeligheden og bremse udviklingen af flere typer kræft, neurodegenerative sygdomme såvel som hjerte-kar-sygdomme. Oleuropein, hydroxytyrosol og andre polyfenolforbindelser er rigelige i olivenolie. Og selvom nogle olivenpolyfenoler kan gå tabt i madlavning, er det ikke alle - og hvad der er tilbage, er 100% mere, end hvad du finder i andre madolier. Derfor er en stigning i forbruget af olivenolie og andre planteprodukter, der indeholder en overflod af polyfenoler, et klogt valg for dem, der ønsker at forbedre deres generelle helbred.

Referencer
1. Gorzynik-Debicka, M. et. al .., Potentielle sundhedsmæssige fordele ved olivenolie og plantepolyphenoler. International Journal of Molecular Sciences. 19; (547), 2018.
2. Pandey, K.B. og Rizvi, S. I. Plantepolyfenoler som diætantioxidanter i menneskers sundhed og sygdom. Oxidativ medicin og cellulær levetid. 2; (5), 2009.
3. Rigacci, S. og Stefani, M. Nutraceutical Properties of Olive Oil Polyphenols. En rejseplan fra dyrkede celler gennem dyremodeller til mennesker. International Journal of Molecular Sciences. 17; (6), 2016. Denne sætning er vist røget på ved en fejl: Dette skyldes, at almindelig olivenolie er en blanding af raffineret olivenolie og jomfruolivenolie. Mens jomfruolivenolier er rige på polyfenoler og antioxidanter, er raffineret olivenolie det ikke. Polyfenolindholdet i almindelig olivenolie kommer helt fra den jomfruelige olivenolie i produktet.
4. Parkinson, L. og Keast, R. Oleocanthal, en fenolisk afledt af jomfruolivenolie: En gennemgang af de gavnlige virkninger på inflammatorisk sygdom. International Journal of Molecular Sciences. 15; (7), 2014.
5. Aguilera, C.M., et al., Solsikkeolie beskytter ikke mod LDL-oxidation, som jomfruolivenolie gør hos patienter med perifer vaskulær sygdom. Klinisk ernæring. 23; (4), 2004.
6. Lozano-Castellon, J. et. al., indenlandsk Sautéing med EVOO: Ændring i den fenoliske profil. Antioxidanter. 9; (1), 2020.
7. Guillaume, D. og Ravetti, L. Evaluering af kemiske og fysiske ændringer i forskellige kommercielle olier under opvarmning. Acta videnskabelig ernæringssundhed. 2; (6), 2018.
8. Ramirez-Anaya, J.P., et. al., Ændringer i antioxidantegenskaberne ved ekstrajomfru olivenolie efter tilberedning af typiske middelhavsgrøntsager. Antioxidanter. 8, (8). 2019.